معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم میزان رشد مقالات ایران را ۲۰ درصد دانست و گفت: متوسط رشد مقالات علمی در اسکوپوس ۶ درصد است.
به گزارش وبسایت مقاله نویسی ISI20 به نقل از مهر به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر مسعود برومند امروز در نهمین کنفرانس بینالمللی سیستمها و فناوریهای الکترونیک قدرت و محرکههای الکتریکی با بیان اینکه پایه مهندسی از برق شروع میشود، افزود: این حوزه، حوزهای است که در توسعه پایدار کشور نقش مهمی را ایفا میکند و این حوزه در ایران رشد یافته است.
وی با بیان اینکه کشور در حوزههایی چون تولید، توزیع و ساخت قطعات در وضعیت مناسبی قرار دارد، ادامه داد: ولی اگر تولید علم و دانش در حوزههای مختلف علمی صورت نگیرد، ما مسیر مناسبی را طی نکردهایم.
برومند با بیان اینکه در قبل از انقلاب میزان تولیدات ایران ۲۷۰۰ مقاله بوده است، اظهار کرد: بعد از انقلاب محققان کشور ۳۷ هزار مقاله در نشریات ISI و اسکوپوس منتشر کردهاند، ضمن آنکه از نظر علمی نیز در شرایط خوبی قرار داریم.
وی تعداد مقالات منتشر شده از سوی محققان ایرانی در اسکوپوس در سال قبل را ۵۰ هزار مقاله عنوان کرد و یادآور شد: بر این اساس ایران در تولید علم در منطقه رتبه اول و در جهان رتبه ۱۶ را کسب کرده است.
برومند میزان رشد مقالات ایران را ۲۰ درصد دانست و گفت: این در حالی است که متوسط رشد مقالات علمی در اسکوپوس ۶ درصد است، ضمن آنکه ایران یک درصد جمعیت جهان را دارد، ولی ۱.۹ درصد مقالات جهان را منتشر کردهایم.
وی با تاکید بر اینکه ۲.۹ دهم درصد از مقالات پراستناد دنیا از سوی محققان ایرانی منتشر شده است، اظهار کرد: علاوه بر آن در حوزههای همکاریهای بینالمللی نیز اقدامات مهمی صورت گرفته است، به گونهای که ۲۲ درصد مقالات مشترک محققان ایرانی با همکاری سایر محققان جهان صورت گرفته است.
معاون وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر ضرورت توجه به امر نوآوری، یادآور شد: یکی از حوزههای قابل توجه در حوزه نوآوری، تبدیل نتایج علمی به فناوری است که از ۱۵ سال قبل کشور بر روی این مساله متمرکز شده است.
برومند راه اندازی ۴۲ پارک فناوری و ایجاد ۱۸۶ مرکز رشد فناوری را در راستای تبدیل یافتههای علمی به فناوری دانست و خاطرنشان کرد: بر این اساس، شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارکهای فناوری و مراکز رشد، فروشی معادل ۳۰۰۰ میلیارد تومان داشتهاند و موفق به صادرات ۲۳۰ میلیارد دلاری شدهاند.
وی با بیان اینکه این اعداد باعث افتخار است ولی این ارقام را نشاندهنده کل پتانسیل محققان کشور نیست، اضافه کرد: در بازدیدهایی که از دانشگاهها، مراکز رشد و نمایشگاههای هفته پژوهش داشتم مشاهده کردم که در حوزه الکترونیک تعداد شرکتهای دانشبنیان محدود است که این حضور کمرنگ به دلیل رشدیافتگی در این حوزه است.
به گفته وی، بسیاری از تجهیزات نیروگاهی از سوی شرکتهای بزرگ تولید میشود، ضمن آنکه حوزهای است که در آن نوآوری یک پدیده نوپا به شمار میرود.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم به اهمیت سیستمهای قدرت در تولید انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: سیستمهای قدرت در تولید انرژیهای تجدیدپذیر، توربینهای بادی و توزیع گسترده انرژی، نقش مهمی را ایفا میکنند.
برومند اضافه کرد: به عنوان مثال، نیروگاه هیبریدی توسعهیافتهای در دانمارک راهاندازی شده است که در این نیروگاه از همه عناصر برای تولید انرژی تجدیدپذیر استفاده میشود و راندمان آن ۹۳ تا ۹۴ درصد است که نمونه بی نظیری در این راستا به شمار میرود.
وی با بیان اینکه از این رو حوزه الکترونیک و قدرت، نیاز به نوآوریهای زیادی در سیستمهای قدرت دارد، ادامه داد: در حال حاضر در کشور برای تولید انرژی تجدیدپذیر، سوبسیدهای خوبی پرداخت میشود، ولی نگرانیهایی در این زمینه وجود دارد.
برومند در این زمینه توضیح داد: در این راستا به نظر میرسد که محققان و فارغالتحصیلان باید به فکر افزایش و انتقال فناوریهای نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور باشند، چرا که ممکن است سوبسید تولید برق تجدیدپذیر تا ۵ سال آینده نباشد و ما نیاز داریم تا با نوآوری و انتقال فناوری به کشور این حوزه بتواند بر روی پای خود بایستد و جای خود را در توسعه پایدار کشور باز کند.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تاکید بر اهمیت رعایت استانداردهای ملی و بینالمللی در حوزههای الکترونیک و قدرت، گفت: در بسیاری از حوزهها اگر رعایت و الزام استانداردها باید باشد، در این حوزه بسیار اهمیت دارد و بیشترین میزان اثر را دارد.
وی گفت: انتظار می رود که دانشجویان و فارغ التحصیلان این حوزه به دنبال نوآوری در زمینه های مرتبط با الکترونیک و قدرت باشند که این امر با انتقال صحیح فناوری در کشور می تواند تسهیل شود.
وی بزرگترین چالش این حوزه را ناشی از عدم رعایت و الزام به استانداردها دانست و افزود: اگر آلودگی هوا موجب تعطیلی مدارس شود و اگر در حوزههای صنعتی به آلایندههای واحدهای صنعتی توجه نمیشود، به دلیل عدم الزام ما به رعایت استانداردها است.
برومند با تاکید بر اینکه دنیا امروزه به سمت نیروگاههایی با راندمان بالا و کمترین میزان آلایندگی حرکت میکند، افزود: حوزه برق و الکترونیک، یک حوزه بسیار پویا و ثروتمند است و انتظار میرود همه محققان و فارغالتحصیلان این حوزه تلاش بیشتری داشته باشند.
معاون پژوهش و فناوری وزارت فناوری ایجاد ارتباطات بینالمللی را بسیار مهم برای این حوزه دانست و افزود: بر این اساس لازم است تا انتقال فناوری در این ارتباطات بینالمللی به خوبی صورت گیرد و برگزاری چنین کنفرانسهایی میتواند چشماندازهای خوبی را برای کشور رقم زند، ضمن آن که هوای تمیزتر و زیستبوم مناسبتر را برای آیندگان به ارمغان آورد.