دانشگاهها در حال حاضر پتانسیل تولید ثروت را ندارند
معاون پژوهشی دانشگاه اراک با بیان اینکه اغلب مقالههای تولیدی در دانشگاهها کاربردی نیستند، گفت: پتانسیل تولید ثروت در حال حاضر آنچنان که باید در دانشگاهها وجود ندارد.
دکتر علیرضا فضلعلی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه مرکزی، در رابطه با نقش دانشگاهها در تبدیل علم به ثروت برای پیش برد اهداف پژوهشی و تحقیقاتی اظهار کرد: بخش عمدهای از فعالیتها و طرحهای تحقیقاتی دانشگاه اراک مربوط به پایاننامههای دانشجویان ارشد و دکتری است که به راهنمایی اساتید انجام میشود.
وی افزود: در حال حاضر تمامی طرحهای تحقیقاتی که مورد حمایت مالی قرار میگیرند، در قالب محورهای تحقیقاتی هستند که توسط شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری کشور مشخص میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه اراک با بیان اینکه اغلب مقالهها کاربردی نیستند، ادامه داد: عملیاتی شدن طرحهای تحقیقاتی نیازمند فرآیند مفصلتر و سرمایهگذاری بیشتر است، همچنین در مقیاس دانشگاه نیاز به ادامه چرخه دارد که ما متاسفانه فقط در مراحل اول هستیم، هرچند ورود به عرصه تولید ثروت جزو رسالتهای دانشگاه نیست و پتانسیل این مهم نیز در حال حاضر در دانشگاهها وجود ندارد.
وی بیان کرد: این مسائل با ساختار فعلی دانشگاه همخوانی چندانی ندارد و برای رسیدن به این هدف نیاز به نهادهای خاصی هست، چراکه در زنجیره تولید علم تا ثروت حلقههای گمشدهای وجود دارد که باید بررسی شود.
فضلعلی تصریح کرد: بر روی هر طرح پژوهشی که دست گذاشته شود، دستاوردهایی از آن حاصل میشود، اما تکامل زنجیره فعالیتهای پژوهشی از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی ادامه داد: یکی از موانع موجود این است که محصول از چین وارد میشود و شرکتهای داخلی به دلیل اینکه تحت لیسانس یک کشور دیگر هستند، حاضر به تولید محصولات داخلی نیستند، همچنین قبول این تعهد هزینه زیادی داشته و مستلزم ریسک بزرگی است.
فضلعلی در خصوص راهکار مورد نیاز جهت برونرفت از این مشکل گفت: میتوان پروژههای دانشگاهی را در مقیاس کوچکتر تولید و به بازار عرضه کرد سپس آنرا به تدریج ارتقا داد، البته برای این اقدام نیز امکانات محدودی موجود است در نتیجه تولید محصولات معرفی شده توسط دانشگاهها مستلزم همکاری و همیاری موسسات تولیدکننده است چراکه ماده اولیه را آنها تولید میکنند.