معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: تربیت پزشک پژوهشگر و راه اندازی موسسه نیماد برنامه های وزارت بهداشت برای پیشرفت پزشکی در ایران است.
به گزارش وبسایت مقاله نویسی ISI20 به نقل از مهر، رضا ملک زاده در نشست خبری درخصوص موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران ( نیماد ) اظهار داشت: این موسسه در سال گذشته با بودجه ۳۰ میلیارد تومانی برای حمایت از طرح ها و پژوهش های کلان حوزه علوم پزشکی آغاز به کار کرده است.
وی با بیان اینکه این موسسه دارای ۷ کمیته است، گفت: کمیته های «بیماری های واگیر»، «اختلالات ایمنی»، «کشف و ارزیابی دارو»، «فناوری و نوآوری»، «بهداشت و درمان»، «سرطان و خون شناسی»، «بیماری های غیرواگیر» از کمیته های موسسه نیماد به شمار می روند.
وی با بیان اینکه عمده فعالیت های این موسسه مجازی است، گفت: به همین دلیل اداره شاخصی برای موسسه نیماد وجود ندارد. این موسسه دارای ۳۰۰ داور است که از این تعداد ۱۰۰ داور خارجی هستند.
معاون پژوهشی وزارت بهداشت عنوان کرد: عمده فعالیت های این موسسه در حوزه پیشگیری است و بیشتر تحقیقات پذیرفته شده نیز در این حوزه به شمار می رود.
به گفته وی تلاش دولت بر این بود که ۳ درصد بودجه به موسسه نیماد تعلق یابد در حالی که تنها چهاردهم درصد بودجه به آن اختصاص یافت.
وی گفت: بنا داریم تا از این طریق دانشگاه ها را به سمت تحقیق و پژوهش تشویق کنیم تا حداقل با سقف یک تا دو دهم درصد بودجه تحقیقات کلان خود را به نتیجه برسانند.
ملک زاده با بیان اینکه نزدیک به ۸۰ درصد تغذیه مردم با نان و برنج است، گفت: البته این میزان تغذیه کمتر شامل لبنیات و بیشتر شامل چربی و نمک است. روی این موضوع کار کردیم و در شورای عالی سلامت بحث شد تا واردات چربی ترانس کم شود. ما چندین مرکز تحقیقاتی داریم که مطالعات زیادی در این زمینه ها انجام می دهد.
ملک زاده اظهار داشت: برخی از تحقیقات ما مختص به مقاله است و برای اینکه محصول صنعتی داشته باشیم شاید نیاز به ده ها هزار ایده باشد. از این ایده ها تعدادی به مقاله تبدیل می شوند که شاید نهایتا تنها یک محصول تولید شود.
وی با بیان اینکه ۸۵ درصد از مقالات در سطح جهان پایه ای هستند و به محصول تبدیل نمی شوند.
ملک زاده گفت: شاید از مجموعه ایده ها ۱۵ درصد به کالا منتهی شود و مابقی برای ارتقا سلامت هستند.
وی درخصوص مهاجرت مغزها به کشورهای خارجی گفت: ما هنوز هم بخش عمده ای از نخبگان خود را از دست می دهیم. این بدان معنا نیست که آنها خواهان رفتن هستند دلیل اصلی ایناست که زیرساخت های کافی برای رشد نخبگان وجود ندارد.
به گفته وی طی ملاقاتی که با نخبگان ایرانی مقیم خارج داشته ایم متوجه شدم که آنها بسیار علاقمندند تا در کشور خودشان به تحقیق و پژوهش بپردازند. باید برنامه ریزی هایی برای بازگرداندن آنها به کشور داشته باشیم.
وی افزود: افرادی که در ایران می مانند نمی توانند به اندازه نخبه ای که به خارج از کشور رفته است رشد کنند.
به گفته ملک زاده ۵۶ هزار دانشجوی PHD مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد ۶ هزار دانشجو در حوزه پزشکی و مابقی در رشته های دیگر تحصیل می کنند.
وی افزود: برخی از این نخبگان می توانند در شرکت های دانش بنیان محصولات علمی تولید کنند که البته در این پروسه هم مهاجرت وجود دارد.
معاون پژوهشی وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه یکی از اهداف موسسه نیماد جلوگیری از مهاجرت بخش عظیمی از نخبگان است عنوان کرد: البته نیماد می تواند در کنار برخی طرح های تحقیقاتی از طرح های بزرگ، چندین ساله و با مجموعه ای از محققین مجرب که در سطح دانشگاه نیستند حمایت کند.
وی افزود: در کنار موسسه نیماد تربیت پزشک پژوهشگر را نیز در برنامه داریم که خوشبختانه از امسال این پروژه شروع می شود. با اجرایی شدن تربیت پزشک پژوهشگر می توانیم در آینده نیروی انسانی در بخش پژوهش را ارتقا دهیم.
به گفته ملک زاده افرادی که معمولا طبق تعریف برتری در حد کنکور و معدل داشته و توانسته اند در دوره تحصیل تحقیقاتی در حد مقاله ارائه دهند انتخاب می شوند تا علاوه بر اخذ تخصص، PHD نیز بگیرند تا در آینده شاهد پیشرفت تحقیقات پزشکی در کشور باشیم.
وی درخصوص فناوری هراسی خاطرنشان کرد: خیلی از مسئولین مملکت انتظار دارند هر کار علمی به محصول تبدیل شود ولی در بیشتر کشورها هم نشان داده شده که مقالات به محصول و فناوری تبدیل نمی شود.
وی گفت: هدف ما در موسسه نیماد انجام تحقیقات درازمدت با سرمایه گذاری های بالا و نیروی انسانی با معلومات بالا است. هرچقدر بیشتر سرمایه گذاری کنیم از نظر فناوری بیشتر پیشرفت خواهیم کرد.
معاون وزیر بهداشت گفت: ۵۰۰ مرکز تحقیقاتی در کل دانشگاه های علوم پزشکی، ۴۰ پژوهشکده و ۵۴ دانشگاه علوم پزشکی در کشور وجود دارد.
وی افزود: وزارت بهداشت نیماد را در سال ۱۳۸۵ منحل کرد ولی اکنون مجددا راه اندازی شده و امیدواریم که این موسسه باقی بماند.
به گفته وی پیشرفت کشورهای دیگر مدیون وجود موسسه هایی همچون «نیماد» و «پزشک پژوهشگر» است که ما این برنامه ریزی ها را در این دو زمینه آغاز کردیم و در ابتدای راه هستیم.
وی عنوان کرد: موسسه نیماد ۳۰ میلیارد بودجه دارد و متاسفانه پیش بینی می کنیم که حداکثر ۳۰ تا ۵۰ طرح را حمایت کند. حمایت از طرح ها از ۳۰۰، ۵۰۰ تا سقف یک میلیارد است.
ملک زاده در ۱۳ سال گذشته رشد علمی از نظر تولید مقاله داشته ایم ولی در سال های اخیر در حوزه پزشکی تنها در اسکوپوس رشد کرده ایم که با این وجود نمی توانیم رشد کیفی داشته باشیم. باید سرمایه گذاری ها بیشتر شود تا رشد کیفی نیز داشته باشیم.