شکل گیری انجمنهای علمی – دانشجویی برای ارتباط دانشگاه با صنعت
شکل گیری انجمنهای علمی – دانشجویی برای ارتباط دانشگاه با صنعت
دبیر کل انجمنهای علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه امسال از سوی وزارت علوم بودجهای برای انجمنهای علمی اختصاص داده نشده، گفت: هدف از تشکیل انجمنهای علمی – دانشجویی برقراری ارتباط دانشگاه با صنعت بود.
شهرام شیرمحمدی دبیر کل انجمنهای علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار «دانشگاهی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در خصوص انواع فعالیتهای انجمنهای علمی این دانشگاه گفت: طی یک سال گذشته انجمن 10 الی 20 کلاس آموزشی – پژوهشی، 15 برنامه ترویجی و حدود 5 کارگاه آموزشی برگزار کرده است.
وی همچنین افزود: برگزاری سفرهای علمی از سوی انجمنها با توجه به رشته تخصصی آنها متفاوت است. برای مثال دانشکده هنرهای زیبا هر دو هفته یکبار یک اردوی علمی برگزار میکند در حالی که دیگر دانشکدهها مثل فنی – مهندسی با توجه به رشته تحصیلی در طول یک ترم دو اردوی علمی برگزار میکنند.
شیرمحمدی تصریح کرد: انجمنهای علمی دانشگاه تهران سالانه دستکم 20 فعالیت ملی و 10 برنامه فراملی در قالب سمینار، نشست و ... برگزار میکنند و در این راستا دانشکدههای کارآفرینی، ادبیات، فنی، مکانیک و مکاترونیک و پردیسهای زیبا در اجرای این برنامهها بیش از بقیه دانشکدهها سهیم بودهاند.
دبیر کل انجمنهای علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه 174 انجمن در این دانشگاه فعالیت میکند، اظهار کرد: 18 انجمن علمی بین رشتهای در این دانشگاه فعال است که بیشتر آنها طی سه سال اخیر ایجاد شدهاند.
وی با تاکید بر اینکه ظرفیت فضای آموزشی دانشگاه تهران کم است گفت: انجمنهای علمی طی 2 سال گذشته رشد کمی قابل توجهی داشتهاند به همین دلیل علاوه بر کمبود فضای آموزشی و امکانات مورد نیاز آیین نامه مربوط به انجمنها پاسخگوی مشکلات ناشی از این افزایش کمی و مسائل حاشیهای آن نیست.
شیرمحمدی ادامه داد: در شورای مشورتی تلاش میکنیم تا با تمرکز بر ساختار جدید اقتضائات شرایط جدید را پاسخ دهیم تا انجمنها کمیت خود را حفظ کنند.
وی یکی از برنامههای آینده انجمنهای علمی دانشگاه تهران را اجرای برنامههایی در جهت تولید فناوری و کاهش تحریمها عنوان کرد و افزود: طی چند ماه اخیر در جلساتی با حضور معاون فرهنگی و پژوهشی وزارت علوم این ایده را مطرح کردیم.
وی با اشاره به اینکه وزارت علوم در این خصوص نظر مساعدی داشت، گفت: مسئولین وزارت علوم به ما قول دادند که برای اجرای برنامههایی با محتواهای مذکور میتوانند انجمنهای علمی را به صورت مستقیم مورد حمایت مالی قرار دهند.
شیرمحمدی در بخش دیگری از سخنانش هدف از تشکیل انجمنهای علمی در دانشگاهها را برقراری ارتباط دانشگاه با صنعت و بدنه اجرایی جامعه عنوان کرد و اظهار کرد: عملکرد ضعیف و سلیقهای طی این 15 سالی که از تشکیل انجمنهای علمی میگذرد بزرگترین مشکل را ایجاد کرده است.
وی عدم اعتبار و ارزش و جایگاه مشخص برای انجمنهای علمی – دانشجویی را یکی دیگر از مشکلات شرایط کنونی دانست و افزود: در بعضی از دانشکدههای دانشگاه تهران جو تعاملی مثبتی بین اعضای انجمن و مسئولین وجود دارد اما در برخی دانشکدهها انجمنهای علمی ناشناخته هستند و برخی از اساتید تصور میکنند سطح فعالیت آنها به برگزاری سفر تفریحی ختم میشود.
وی ادامه داد: عدم برگزاری برنامههای بین دانشکدهای نیز باعث شده که فعالیتهای انجمنهای علمی در سطح دانشکدهها محدود بماند و فضای گفتگوی بیرون از آن شکل نگیرد.
دبیر کل انجمنهای علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه برای تغییر رویکرد نسبت به انجمنهای علمی در جلساتی که در وزارت علوم برگزار شد این موضوعات را کالبد شکافی کردیم در خصوص راهکارهایی برای برون رفت از این شرایط گفت: امضای تفاهم نامهای با سازمان صدا و سیما برای تولید برنامههای فرهنگی با هدف شناساندن انجمنهای علمی – دانشجویی به مردم، دانشجویان و اساتید، پیوند زدن انجمنهای علمی به بنیاد ملی نخبگان از جمله برنامههای ما برای تغییر شرایط کنونی است.
وی در ادامه سخنانش به طرح مشکلات موجود در آیین نامه پرداخت و اظهار کرد: یکی دیگر از مشکلات انجمنهای علمی به آیین نامه این تشکل مربوط میشود. نقش استاد مشاور در آیین نامه به طور دقیق و شفاف مشخص نشده و فقط به صورت تبصره ذکر شده است. ضمن اینکه برخورد سلیقهای با آیین نامه در برخی از دانشکدهها موانعی در اجرای فعالیت انجمنهای علمی دانشگاه تهران ایجاد میکند.
وی در همین خصوص اظهار کرد: در حوزه ارتباط با صنعت مشکلات عملکرد سلیقهای به خوبی خود را نشان میدهد.
شیرمحمدی در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان بودجه انجمنهای علمی گفت: امسال بودجه انجمنهای علمی از سوی وزارت علوم لغو شد و این مسئله در توان انجمنها برای اجرای برنامههایشان به شدت تاثیرگذار است.
دبیر کل انجمنهای علمی با بیان اینکه تصور نگرشها نسبت به انجمنهای علمی همسو با رشد کمی آن تغییر نکرده گفت: خانواده انجمنهای علمی در سطح کشور به خوبی شکل گرفته اما دیدگاههای کلی نسبت به این تشکل مناسب نیست.
وی در پایان با اشاره به اینکه اعضای انجمنهای علمی دانشگاهها سربازان بی ادعا و بی مواجبی هستند که در راه تولید علم گام برمیدارند، اظهار کرد: چرا نباید از ظرفیت بزرگترین تشکل دانشجویی استفاده کنیم؟ امیدوارم با افزایش فعالیتهای انجمنهای علمی و نقش آفرینی در خط مقدم عرصه علمی کشور با افزایش حمایتهای مادی و معنوی از سوی دیگر اعضای جامعه روبرو بشویم.